«Hoften på rom 37 trenger mer smertestillende»

- Skal vi bruke stigmatiserende og diskriminerende ord som umenneskeliggjør pasienter og begrenser dem til sykdommer og diagnoser? Selvfølgelig ikke. Eller er det kanskje ikke så enkelt? Spørsmålet stilles av Kashif Waqar Faiz ved Akershus universitetssykehus i en artikkel i legetidsskriftet.

Publisert Sist oppdatert

Faiz er spesialist i nevrologi og avdelingssjef ved Avdeling for akuttmedisin på Ahus. I språkspalten i siste nummer av Tidsskrift for Den norske legeforening har han en artikkel om hvordan helsepersonell omtaler pasienter. Tittelen er "Blindtarmen, hoften og slaget". Han fortsetter:

- Det var en gang en blindtarm, en hofte og et slag som kom til et akuttmottak. «Blindtarmen ligger på rom 27», sa sykepleieren til kirurgen. «Hoften på rom 37 trenger mer smertestillende», fortalte hun til ortopeden. «Slaget på rom 7 er utenfor trombolysevindu», ropte hun til nevrologen.

- Kunne dette blitt sagt i ditt akuttmottak eller på ditt fastlegekontor? Var det virkelig kun en blindtarm, en hofte og et slag som lå i disse rommene, og ikke pasienter, eller rettere sagt, mennesker med ulike symptomer og plager? Jeg må innrømme at jeg har irritert meg over dette selv. Enkelte ganger har jeg også korrigert leger og sykepleiere, av typen «Du mener vel fru Andersen på rom 7 som er innlagt med spørsmål om hjerneslag?»

Kashif Waqar Faiz spør avslutningsvis om ordene vi bruker er et tegn på en nedlatende holdning til pasientene:

- Hvis jeg var pårørende til «hoften», hvordan hadde jeg reagert? Sannsynligvis på en negativ måte. Vi må være bevisste på hvordan vi omtaler pasienter, og hvordan det kan tolkes, både under direkte samtale med pasienten, men også oss imellom, i gangen, på kontoret, i kantinen eller i et travelt akuttmottak hvor pasientene strømmer på, skriver Faiz.

Powered by Labrador CMS