Ultralydveiledet injeksjon.

Statens helsetilsyn: Fysioterapeuter satte sprøyter ulovlig

Tre fysioterapeuter har fått påpakning fra Statens helsetilsyn etter å ha satt injeksjoner.

Publisert Sist oppdatert

Fysioterapeuter har ikke lov til å rekvirere reseptbelagte legemidler, men de tre fysioterapeutene har alle brukt slike medisiner på pasientene sine. De har satt sprøyter med blant annet kortison på pasienter med leddsmerter, skriver Varden.

Orienterer fysioterapeuter og leger

For noen pasienter har behandlingen ført til alvorlige komplikasjoner og plager, ifølge avisen. Fysioterapeutene fikk beskjed om at de har brutt loven og opptrådt uaktsom.

– Når man påviser pliktbrudd eller lovbrudd, er det straff i seg selv, og det forventes at man retter seg etter det, sier fylkeslege Sigmund Skei i Vestfold og Telemark til Varden.

Han opplyser at alle kommuner i fylket har fått et brev om saken, som de blir bedt om å sende videre til alle fysioterapeuter og leger i sin kommune. Målet er å bevisstgjøre publikum på problematikken, sier fylkeslegen.

Helsedirektoratet: Slik er reglene

Regelverket er slik at kun leger kan skrive ut legemidler. Når annet helsepersonell setter injeksjoner, vil vedkommende opptre som rekvirerende leges medhjelper, opplyste Helsedirektoratet til Fysioterapeuten i forrige måned.

Direktoratet presiserer at det ikke er spesifikke krav til hvor nær legen skal være, men at legen skal være tilgjengelig for å gi råd, veiledning og instruksjon underveis.

Videre understrekes det at injeksjoner bare må foretas av fysioterapeuter som har nødvendig kompetanse og opplæring i bruk og administrering av aktuelle legemidler.

Hvorvidt det er faglig forsvarlig at fysioterapeuter med tilleggsutdanning gir injeksjonsbehandling, vil ikke direktoratet gi et entydig svar på.

Helsedirektoratet vurderer om det er behov for nærmere regulering av injeksjonsbehandling eller fastsetting av kompetansekrav på området.

Meningene er delte om injeksjoner blant fysioterapeuter. Noen er for, andre imot.

Les også:

Mening: Injeksjonsbehandling: Fortsatt uklart rundt avtaleverk, egenandeler og apotekvarer

Han har satt tusenvis av injeksjoner

Uenighet om injeksjoner i NFF

Overlege om injeksjonsvedtak: – Bekymringsverdig

Leder: Er pasienter forsøkskaniner?

PFF etterlyser krav om kompetanse for ultralydveiledet injeksjoner

Powered by Labrador CMS